Zwanger wordenVruchtbaarheid

Ovulatiepijn: kun je de eisprong voelen?

 
Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

De eisprong (ovulatie) is het moment dat er een rijpe eicel uit je eierstok vrijkomt. Ongeveer één op de vijf vrouwen kan haar eisprong voelen. Handig, want zo weet je precies wanneer je het meest vruchtbaar bent. Maar het voelen van de eisprong kan ook pijnlijk zijn: ovulatiepijn noemen we dat.

(Medisch) beoordeeld door:
simone broer
Simone Broer
Gynaecoloog
Lees verder onder de advertentie

Ovulatie, oftewel eisprong

Vrouwen hebben gemiddeld tussen de 400 en 500 eisprongen in hun leven. De eisprong vindt gemiddeld veertien dagen voor de volgende menstruatie begint plaats. Per menstruatiecyclus komt er in één van de eierstokken een eicel (een enkele keer twee of meer eicellen) tot rijping die vervolgens springt. Na de eisprong kan deze eicel bevrucht worden door een zaadcel.

Vruchtbare dagen berekenen

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Elke maand zijn dat immers maar een paar dagen, namelijk de dagen rond je eisprong (ovulatie). Je kunt met een online tool of app (een online ovulatietest, zoals die van Ouders van Nu) je ovulatie berekenen.

Ovulatiepijn symptomen

Op het moment dat je graag zwanger wilt worden, ben je je vaak meer bewust van je lichaam. Een steek, een ongemakkelijk gevoel of pijn onderin de buik wordt nu sneller opgemerkt. Heb je zo'n veertien dagen voor je volgende menstruatie wat pijn in je onderbuik, dan kan dat zomaar ovulatiepijn zijn. Ovulatiepijn voelt als een stekende pijn ter hoogte van één van de twee eierstokken (dus laag in de onderbuik). Het gevoel is een beetje te vergelijken met menstruatiepijn, maar niet zoals baarmoeder krampen. Bij sommige vrouwen kan deze pijn heel hevig zijn. Het kan de ene maand ook heviger zijn dan de andere maand.

Lees verder onder de advertentie

Hoelang heb je last van ovulatiepijn?

Vaak duurt ovulatiepijn maar een paar uur. Maar er zijn ook vrouwen die er een hele dag of meer dan een dag last van hebben. Hoewel ovulatiepijn absoluut geen kwaad kan, ervaren sommige vrouwen het wel als hinderlijk.

Oorzaken van ovulatiepijn

De oorzaak van ovulatiepijn is niet bekend. Wel zijn er een aantal mogelijke verklaringen:

  • Bij de ovulatie barst in de eierstok een rijpe follikel (eiblaasje) open en komt er een eicel vrij. Voordat de follikel openbarst groeit het eerst, dit kan spanning geven op je eierstok en daarmee pijn veroorzaken. Bij het vrijkomen van de eicel komt het vocht uit de follikel ook vrij in je buik. Dit kan je buikvlies wat prikkelen en daarmee ook pijn geven. Dit is wat je mogelijk voelt als je last hebt van ovulatiepijn.

  • Bij een eisprong en het opengaan van de follikel kan er soms ook een klein bloedvaatje springen. Dit geeft dan een beetje bloed in de buik of in de follikel waardoor deze opnieuw op spanning komt te staan. Dit wordt ook wel een ovulatie bloeding genoemd en kan ook buikpijn geven.

Lees verder onder de advertentie

Kruik of paracetamol tegen ovulatiepijn

De ene maand kan je meer last hebben van ovulatiepijn dan de andere maand. Een warme kruik of een paracetamol kan de pijn verlichten. Heb je elke maand hevige pijn, dan kun je dit met je huisarts bespreken. De huisarts kan medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Op zoek naar een fijne kruik om de pijn te verlichten? Neem dan hier een kijkje.

Een handig rekensommetje

Ongeveer 14 dagen na de ovulatie wordt je ongesteld. Als je denkt dat de buikpijn die je hebt – misschien in combinatie met andere eisprong symptomen – ovulatiepijn is, tel dan hoeveel dagen na deze pijn de ongesteldheid begint. Gemiddeld komt de menstruatie dus 14 dagen hierna, maar dit kan wel een paar dagen verschillen per vrouw of per cyclus. Ben je 14 dagen hierna nog niet ongesteld, dan bestaat er een kans dat je zwanger bent of dat de pijn die je voelde niet afkomstig is van je eisprong.

Lees verder onder de advertentie