ZwangerBevalling

Geboortefotografie: wat houdt het in?

 
Geboortefotografie, wat houdt dat in? Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 8 minuten

Mooie foto's van je bevalling, lijkt je dat wel wat? Dan is een professionele geboortefotograaf zeker een optie. Wat houdt zo'n geboortefotografie precies in? En wat zijn de kosten?

Lees verder onder de advertentie

De geboorte van je baby vastleggen

De naam zegt het al: geboortefotografie is het professioneel laten vastleggen van de geboorte van je baby. Je kunt een fotograaf inhuren die is gespecialiseerd in reportages van de bevalling. Een geboortefotograaf maakt overigens niet alleen foto's van het moment van de geboorte, maar maakt een uitgebreide reportage van de hele bevalling. Van de eerste weeën tot en met de eerste uren met je baby. Zo heb je straks een mooi aandenken.

Waarom kiezen voor geboortefotografie?

Gelukkig hebben we de foto's nog. Die uitspraak gaat enorm op voor de bevalling. Het is een van de meest bijzondere gebeurtenissen in je leven, waar je nog heel vaak aan terug denkt en waar je graag naar kijkt. Ook later samen met je kind. Foto's maken de herinneringen levendig. Tijdens de bevalling hebben jij en je partner vaak wel iets anders aan je hoofd dan het maken van foto's of zorgen dat je een beetje gunstig in beeld komt. Soms biedt de verloskundige of een verpleegkundige aan om een foto te maken zodra de baby er is. Natuurlijk kan dit ook prima uitpakken, maar je weet niet hoe goed ze hierin zijn en of ze er wel tijd en aandacht voor zullen hebben. Bij professionele geboortefotografie weet je zeker dat het met de foto's wel goed komt.

Wat voor foto's maakt een geboortefotograaf ?

Een geboortefotograaf kan in overleg met jullie een uitgebreide reportage maken van de hele bevalling. Daarbij kun je denken aan dit soort foto's:

Lees verder onder de advertentie
  • Sfeerbeeld van de omgeving, of dit nu je woonkamer is of het ziekenhuis. Ook foto's van buiten, waarop bijvoorbeeld te zien is hoe tijdens de bevalling de zon opkomt of wat voor weer het was.

  • Hoe je de weeën opvangt: staand bij het aanrecht, in bed, op de geboortebal, verzin het maar.

  • Hoe je partner jou steunt, van knusse foto's van jullie samen tot zijn handen op je onderrug.

  • Foto's in de douche of in het bevalbad.

  • De geboorte en de allereerste ontmoeting met jullie baby. Jullie blikken als jullie je kind voor het eerst zien.

  • Het doorknippen van de navelstreng, eventueel de placenta.

  • De eerste uren na de geboorte: het wegen van de baby, de eerste controles door de verloskundige, de eerste borstvoeding, jullie baby huid-op-huid bij je partner, beschuit met muisjes, hoe je je ouders belt om te vertellen dat ze opa en oma zijn.

  • De verloskundige, kraamverzorgende en eventueel andere lieve zorgmedewerkers die jullie hebben bijgestaan terwijl je je kind op de wereld zette mogen er natuurlijk ook op.

Als je googelt of op Instagram zoekt op 'geboortefotograaf' of 'birth photography' krijg je een goed beeld van het soort foto's dat je kunt verwachten.

Hoe zit het met intieme foto's?

Je hoeft tijdens de bevalling niet te poseren of bezig te zijn met hoe je in beeld komt. Sterker nog, daar waarschijnlijk vergeet je al snel dat de geboortefotograaf aanwezig is. Professionele geboortefotografen zijn zich er heel goed van bewust dat een bevalling een intieme gebeurtenis is en dat het kwetsbaar voelt om (deels) naakt te zijn. Tijdens een voorgesprek bespreek je wat je wel en niet op de foto wilt. Ook kun je aangeven hoe dichtbij de geboortefotograaf mag komen en vanuit welke hoek je foto's van de geboorte wilt. Wil je geen foto's van tussen je benen, dan hoef je je daar op het moment zelf dus niet druk om te maken. Bovendien let een geboortefotograaf er niet alleen op dat alles in beeld komt zoals je graag wilt, maar ook dat je inspanning, kracht en emoties goed te zien zijn. Kortom: het is een ander verhaal dan een portretfoto voor je cv, maar je weet één ding zeker: dit worden dierbare foto's. Helemaal zoals je écht bent en zoals het écht was.

Lees verder onder de advertentie

Verwerken van de bevalling

Je vergeet veel details van je bevalling. Het kan heel leuk zijn om op foto's terug te zien hoe het eigenlijk allemaal ging. Maar als je bevalling geen goede ervaring was, kan het bij de verwerking ook helpen om later foto's te kijken. Hier lees je meer over het verwerken van een nare bevallingservaring.

Kennismaking met de geboortefotograaf

Vrouwen kunnen tijdens de bevalling erg gevoelig zijn voor de sfeer en de aanwezigheid van anderen. Is er onrust of roept iets of iemand spanning bij je op, dan kan je lichaam minder goed oxytocine (voor weeën) en endorfine (je eigen pijnstilling) aanmaken. Goed om daarbij stil te staan als je overweegt om een geboortefotograaf in te huren. Het betekent dat er een extra persoon in je buurt zal zijn. Een professionele geboortefotograaf snapt dit en is getraind om zo 'onzichtbaar' mogelijk aanwezig te zijn. Je kunt het ook gerust aangeven als je de geboortefotograaf even niet om je heen wilt. Ook is het belangrijk om een fotograaf te zoeken met wie het klikt en bij wie je je totaal op je gemak voelt. Vraag daarom vooral een kennismakingsgesprek aan voordat je iemand boekt.

Hoe verloopt een geboortereportage?

Bij de vrijblijvende kennismaking of tijdens een tweede afspraak bespreek je alle wensen en ideeën voor de geboortereportage en hoe je de foto's geleverd wilt krijgen. De geboortefotograaf kan ze nabewerken, digitaal leveren en vaak kun je kiezen uit verschillende fotoalbums. Sommige geboortefotografen maken ook korte filmfragmenten van bijzondere momenten tijdens de bevalling, zoals het eerste huiltje van de baby of wanneer jullie ontdekken of het een jongen of een meisje is. Dit kun je allemaal overleggen.

Lees verder onder de advertentie

Boek je de geboortefotograaf, dan is het afwachten wanneer ze (meestal is het een zij) in actie moet komen. Vaak is een geboortefotograaf 24 uur per dag oproepbaar vanaf week 37 of 38 van je zwangerschap. Je belt bijvoorbeeld als de ontsluitingsweeën goed op gang zijn of bij een bepaald aantal centimeter ontsluiting. Sommige fotografen zijn vanaf het moment van boeken oproepbaar, voor het geval je baby te vroeg wordt geboren. Meestal blijft een fotograaf tot zo'n twee uur na de geboorte.

Geboortefotograaf of gewone fotograaf tijdens de geboorte?

Geboortefotografie vergt een andere aanpak dan 'gewone' fotoshoots of reportages. Zo moeten geboortefotografen goed op de hoogte zijn van de regels en richtlijnen in de verloskunde en het ziekenhuis. En zich daar keurig aan houden, zodat ze bijvoorbeeld geen zorgverleners hinderen in hun werk. In ziekenhuizen zijn daarom ook niet alle fotografen welkom. Geboortefotografen mogen soms zelfs mee naar de OK als je een keizersnede krijgt.

Daarnaast weten professionele geboortefotografen precies hoe een bevalling verloopt, wat zich daarbij allemaal kan voordoen en dat ze respectvol horen om te gaan met de keuzes die hun cliënten en de verloskundige tijdens het proces maken. Ze zullen ook niet snel ergens van opkijken en in allerlei situaties hun werk kunnen doen. Bovendien hebben geboortefotografen hun dagelijks leven ingericht op oproepbaar zijn en zijn ze gewend om ook 's nachts te werken. Ze krijgen bij elke bevalling maar één kans om een reportage te maken en dan moeten ze alles uit hun handen kunnen laten vallen om op tijd met hun camera klaar te staan.

Lees verder onder de advertentie

Kosten geboortefotografie

Bij geboortefotografie komt veel meer kijken dan bij een fotoshoot op een geplande dag in een studio. Een geboortefotograaf staat wekenlang voor je klaar, werkt midden in de nacht en in allerlei omstandigheden en steekt veel tijd in voorgesprekken en nabewerking (de belichting in een ziekenhuis is niet altijd even flatterend). Bovendien duurt het fotograferen zelf zo lang als de bevalling – heel wat uren dus. Daarom is een geboortereportage duurder dan de meeste andere fotoreportages.

De kosten lopen uiteen, maar denk aan een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro. Vaak kun je kiezen uit verschillende pakketten met of zonder allerlei extra's. Het is een investering, maar daar heb je wel de rest van je leven plezier van.

Tips als je geboortefotografie overweegt

Denk je eraan een geboortefotograaf in te huren? Nog even wat tips op een rijtje:

Lees verder onder de advertentie
  • Zoek iemand die dichtbij woont. Mocht de bevalling heel snel gaan, dan is het jammer als de fotograaf nog een tijd onderweg is.

  • Vergelijk fotografiestijlen. Bekijk Instagram-accounts en websites van geboortefotografen bij jou in de buurt. Is de stijl van de foto's jouw smaak?

  • Zorg dat het klikt. Een fotograaf kan precies de goede stijl hebben en een fijne prijs rekenen, maar je moet je ook op je gemak voelen tijdens een van de intiemste momenten van je leven.

Zelf foto's maken?

Misschien heb je niet het budget voor een geboortefotograaf of lijkt het je leuk als jullie zelf de foto's maken. Hier kunnen jij en je partner op letten:

  • Trek kleding aan in een donkere kleur, waarop vlekken (die je zeker weten gaat maken tijdens de bevalling) niet opvallen. Denk ook aan donkere handdoeken en beddengoed.

  • Wissel foto's van een afstand en dichtbij af en zorg dat je af en toe vanuit een andere hoek fotografeert. Hou je camera vooral horizontaal, dat is vaak het mooist voor verhalende foto's. Maak af en toe af ook een verticale afbeelding. Zo krijg je afwisseling in je fotoalbum.

  • Maak niet alleen foto's van elkaar, maar ook van details die het verhaal van de bevalling vertellen. Het eerste babypakje dat klaarligt, het opgemaakte wiegje, de snacks die je at, het nummer op de deur van de verloskamer.

  • Leg ook ongemerkt gezichtsuitdrukkingen vast, die vertellen meer dan geposeerde foto's.

  • Vraag de verloskundige of verpleegkundige af en toe om wat foto's van jullie samen te maken.

  • Heb je al kinderen? Vergeet niet de eerste kennismaking met hun nieuwe broertje of zusje vast te leggen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Degeboortefotograaf.nl