Vis tijdens je zwangerschap
Vis eten is gezond voor je, er zitten goede vitamines en vetten in en het beschermt je tegen hart- en vaatziekten. Ben je niet zwanger, dan is het advies om één keer per week vis te eten. Ben je zwanger, dan is dat twee keer per week. Eén keer vette vis, zoals zalm en forel en één keer magere vis zoals tilapia en schol.
Er zijn echter vissoorten die je beter kunt laten staan als je zwanger bent. Omdat er schadelijke stoffen in zitten bijvoorbeeld, of bacteriën die schadelijk zijn voor je baby, zoals listeria. Of je haring mag eten als je zwanger bent, ligt aan de manier waarop die bereid is.
Lees ook: Vegetarisch eten en zwanger (of veganistisch)
Haring eten als je zwanger bent
Je kunt haring op verschillende manieren eten, maar niet alle soorten zijn veilig als je zwanger bent. Hieronder vind je op een rij welke haring je wel en niet mag eten als je zwanger bent.
Rauwe haring
Als je zwanger bent, kun je beter geen rauwe haring eten. Uit onderzoek blijkt dat de listeriabacterie soms voorkomt in rauwe haring. De kans dat je tijdens je zwangerschap deze bacterie oploopt en dat je baby er schade van ondervindt, is klein. Maar voor de zekerheid kun je rauwe haring beter mijden als je zwanger bent.Zoute haring
Haring die in de supermarkt, in een viswinkel of viskraam te koop is, wordt van tevoren bewerkt. Meestal wordt de haring gezouten, dat zorgt ervoor dat de vis een beetje gaar wordt. Ook wordt de haring ingevroren om mogelijke schadelijke bacteriën, zoals listeria, te doden. Uit onderzoek blijkt alleen dat slechts een deel van die bacteriën op deze manier wordt gedood. Je kunt er daarom niet zomaar van uitgaan dat je tijdens je zwangerschap helemaal veilig zoute haring kunt eten.Zure haring
Zure haring uit pot (ook wel rolmops) kun je veilig eten als je zwanger bent, omdat de haring in dit geval goed verhit is geweestHaring uit blik
Haring uit blik mag je ook eten, om dezelfde reden: de haring is goed verhit geweest.Gerookte haring
Gerookte haring heet ook wel bokking. Gerookte haring kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby, zoals de listeria. Alleen als de bokking goed verhit is geweest, kun je 'm veilig eten. Eet geen gerookte bokking als je die niet verhit.
Deze vissoorten mag je niet eten als je zwanger bent
Vis eten, is zoals gezegd, goed voor je tijdens je zwangerschap. Maar er zijn wel een paar uitzonderingen. Deze vissoorten kun je beter niet eten als je zwanger bent.
Schaal- of schelpdieren die schadelijke stoffen kunnen bevatten
In sommige vissen zitten verhoogde gehaltes schadelijke stoffen, zoals kwik en dioxines. Makreel, paling, sardine, tonijn, krab en garnalen kun je bijvoorbeeld beter laten staan. Dat geldt ook voor roofvissen als haai, snoekbaars en zwaardvis.
Rauwe of onvoldoende gebakken vis of visgerechten
Rauwe of onvoldoende gebakken vis of visgerechten, zoals sushi, oesters en sint-jakobsschelpen (coquilles). Deze kunnen de listeriabacterie bevatten.
Gerookte, vacuümverpakte vis
Gerookte, vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm, paling en makreel kan de listeriabacterie bevatten. Het gevaar zit in de verpakking: de listeria kan zich daarin door het lange bewaren vermenigvuldigen tot gevaarlijke hoeveelheden. Als je de gerookte vis goed verhit, kun je 'm wel eten: verhitting maakt de bacterie onschadelijk.
Lees ook: Alles over zwangerschap en voeding
Vis eten tijdens je zwangerschap: een overzicht
Gelukkig zijn er nog zat vette en magere vissoorten die je wel mag eten tijden je zwangerschap. Belangrijk is wel dat je verse vis altijd goed verhit. Hierna kun je de vis veilig eten.
Deze vissoorten kun je wél eten als je zwanger bent:
Verse forel
Verse zalm
Gerookte vis die je goed hebt verhit
Tong
Mosselen
Schol
Zure haring en haring uit blik
Kabeljauw
Koolvis
Deze vis kun je niet veilig eten als je zwanger bent:
Baars
Rauwe haring en zoute haring
Bot
Garnalen
Heilbot
Krab
Tonijn
Zeebaars
Rauwe vis (waaronder sushi)
Makreel
Paling
Sardine
Gerookte vis die niet (goed) is verhit
Toch de verkeerde vis gegeten?
Heb je per ongeluk toch een vis gegeten die niet veilig is? Raak niet in paniek, de kans dat het direct schadelijk is voor je baby, is klein. Krijg je koorts, heb je spierpijn of diarree of ben je misselijk, trek dan wel aan de bel bij je huisarts.
Lees ook: Eerste afspraak met de verloskundige, hoe gaat dat?
Visolie slikken: goed alternatief voor vis?
Hou je niet van vis? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het slikken van visoliecapsules hetzelfde positieve effect heeft als het eten van vis. Toch adviseert het Voedingscentrum om, als het niet lukt om twee keer per week vis te eten, tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3-(vis)vetzurensupplement met 250-450 mg DHA te slikken.
Tip! Shop hier comfortabele en mooie zwangerschapskleding voor dit seizoen
Podcast 'Ouders van Nu vraagt door': Voeding tijdens je zwangerschap
Bronnen: Voedingscentrum, EFSA