Inslaapproblemen bij je kind
Van de vier- tot twaalfjarigen heeft 8,1 procent inslaapproblemen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ze doen er langer dan een halfuur over om in slaap te vallen. Soms heeft dat te maken met angst voor het donker of het alleen zijn. Het kan ook komen door spanningen in het gezin of op school. Ook iets simpels als honger kan ervoor zorgen dat je kind wakker ligt. Maar vaker heeft het te maken met ingesleten gewoontes.
Kind komt steeds uit bed
Herken je dit? Je kind kan niet slapen en komt vaak uit bed. Hij vraagt om een slokje water of nog een laatste kus of knuffel. Soms houden kinderen het heen en weer lopen lang vol. Doorbreek dit patroon met regelmaat en duidelijkheid. Bespreek vooraf met je kind dat je hem wilt helpen bij het in slaap vallen en stel voor dat jullie hier afspraken over maken. Laat je kind meedenken over de afspraken zodat hij zich serieus genomen voelt en meer motivatie heeft om zich eraan te houden.
Bepaal en bespreek ook een vaste bedtijd. Kondig elke dag aan wanneer het bijna bedtijd is en hanteer een vast slaapritueel. Zorg dat je dan even onverdeeld de aandacht voor hem hebt. Komt je kind daarna weer uit bed, reageer dan rustig en 'saai'. Zeg bijvoorbeeld: 'De dag is voorbij, ga maar weer lekker naar bed.' Herhaal dit steeds op dezelfde manier totdat hij in bed blijft en in slaap valt. Dit kan soms lang duren, maar houd vol! Consistentie is de sleutel tot succes.
Ook interessant: 10 tips voor een optimaal slaapritueel
Kind is bang in het donker
Het komt best vaak voor dat kinderen bang zijn in het donker. Denk je dat er spanningen zijn? Praat daar dan over met je kind en erken zijn gevoel, ook als het voor jou een onbelangrijke angst of spanning lijkt. Als je kind ergens bang voor is, vraag dan waar hij steun aan kan hebben. Een bepaalde knuffel, een foto van papa of mama, een lampje aan laten op de gang? Leg je kind geen woorden in de mond. Heeft hij het woord 'bang' (nog) niet gebruikt, gebruik dat woord dan zelf ook niet.
Lees ook: Waarom zijn kinderen toch zo vaak angstig?
Jongere kinderen kunnen ook veel hebben aan een 'beschermspray'. Vul een normale plantenspuit met water, maar vertel er een bijzonder verhaal bij over dat de spray hem beschermt tegen nachtmerries. Misschien vind je kind het fijn als je na een kwartier nog even komt kijken? Slaapt je kind al, vertel hem dan de volgende ochtend hoe lekker hij lag te slapen. Hiermee bevestig je dat je echt bent gaan kijken. Vertel je kind tot slot dat het niet erg is om een tijdje wakker te liggen. Ook daarvan rust je uit.
Ontspanningsoefeningen voor kinderen
Kinderen kunnen veel baat hebben bij ontspanningsoefeningen. Je kind kan loskomen van de dag, zijn gedachten temperen en het kan een fijn moment samen met jou zijn. Er komen steeds meer boeken, cd's en apps op de markt met meditatie- of ontspanningsoefeningen speciaal voor kinderen. De bibliotheek heeft er meestal wel een aantal. Je kunt ook zelf naast het bed gaan zitten en beelden schetsen in je eigen woorden. Bijvoorbeeld van fijne vakantieplekken met wuivende palmbomen, zacht zand en warme zonnestralen. Of voeg een korte massage toe aan jullie bedritueel.
Probeer ook eens deze 5 yoga-oefeningen die je kind slaperig maken
Angst voor nachtmerries
Een kind dat vaak nachtmerries heeft, kan opzien tegen het in slaap vallen. Vertel hem niet dat wat je kind droomt onzin is of dat hij zich niet moet aanstellen. Neem je kind serieus en zeg dat het inderdaad eng is wat hij droomde. Troost hem, houd hem vast, zing een liedje of geef hem een slok water en blijf eventueel bij hem tot hij weer slaapt.
Hier lees je nog veel meer tips bij nachtmerries
Gaat je kind op het juiste tijdstip naar bed?
Iedereen heeft een interne klok, ook wel de biologische klok genoemd. Dit ritme vertelt het lichaam wanneer het wakker moet zijn en wanneer het hoort te slapen. Slaap is het meest herstellend als die gelijkloopt met de interne klok. Een onderdeel van de interne klok is de natuurlijke bedtijd.
Elk kind heeft een eigen natuurlijke bedtijd. Het kan best een zoektocht zijn om de natuurlijke bedtijd van jouw kind te vinden. Gemiddeld ligt de natuurlijke bedtijd bij kinderen tot zes jaar ergens tussen 18.00 en 20.00 uur. In het eerste jaar is het vaak vroeger dan ouders denken, namelijk tussen 18.00 en 19.00 uur.
Hoeveel slaap heeft je kind eigenlijk nodig? In dit artikel staan de bedtijden per leeftijd handig op een rij. Ook vind je er tips die ervoor kunnen zorgen dat je kind beter slaapt.
Tip: In dit boek vind je alles over de slaap(problemen) en oplossingen van dreumes tot peuter
Slaaptips voor als je kind niet kan slapen:
Zorg voor regelmaat
Laat je kind elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan, sta op dezelfde tijd op en hanteer steeds hetzelfde ritueel (wassen, plassen, tandenpoetsen, verhaaltje). Ook in de weekenden. Zeker moeilijke slapers hebben hier baat bij. Regelmaat houdt de biologische klok gezond, waardoor een kind beter kan slapen.Eet gevarieerd
Kinderen die gevarieerd eten zouden een betere nachtrust hebben, blijkt uit onderzoek. Suiker zou de slaapkwaliteit verslechteren.Lekker bewegen, het liefst buiten
Voetballen, dansen of ravotten in de modder: kinderen die lekker veel buiten bewegen slapen beter dan stilzitters. Het buitenlicht heeft een positief effect op de biologische klok.Creëer 's avonds rust
Rust en ontspanning zijn belangrijk om goed te kunnen inslapen. Flikkerende schermen of spannende spelletjes kun je dus beter voor de ochtend of middag bewaren.
Bronnen: Jeugd en gezin, Kinderneurologie